Nu heb je een Duh boekje op je iPad, maar hoe ga je er dan een spreekbeurt mee houden? Daar zijn verschillende manieren voor. 

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het Duh boekje uit je hoofd leert en navertelt in je klas, alsof het allemaal je eigen werk is. Maar dat wist je natuurlijk al. Maar als je het een beetje handig aanpakt, kun je veel informatie uit Duh gebruiken. 

Doe het zo:

Tip 1: Kijk naar de hoofdstukindeling van Duh. Vind je dat een goede indeling voor jouw spreekbeurt of mis je een onderwerp? Maak zelf een lijstje met onderwerpen die je wilt behandelen tijdens je spreekbeurt.

Tip 2: Welke informatie uit het Duh boekje denk je dat nieuw is voor jouw klasgenoten? Wat heb jij zelf gelezen dat je nog niet wist? Gebruik dat in ieder geval in je spreekbeurt.

Tip 3: Lees de informatie die je sowieso wilt gebruiken voor je spreekbeurt en schrijf het op in je eigen woorden. Zoek er nog meer informatie bij uit andere bronnen.
Bijvoorbeeld: Je spreekbeurt gaat over paarden en je wilt vertellen welke gangen er zoal zijn. Je gebruikt de informatie uit het hoofdstuk 6: Hop paardje hop! uit Duh Paarden en je zoekt op Wikipedia extra informatie over de telgang.

Tip 4: Lees de pagina Tips en links in jouw Duh boekje. Daar staan echt bruikbare links voor je spreekbeurt.

Tip 5: Bedenk iets leuks om je klasgenoten te verrassen aan het begin én aan eind van je spreekbeurt. Als je bijvoorbeeld een spreekbeurt over de ruimte houdt, leer ze dan het trucje om de planeten te onthouden aan het begin van je spreekbeurt en overhoor ze aan het eind. Houd je een spreekbeurt over friet, begin dan met een korte mayonaise-proeverij. Je bent natuurlijk een held als je ouders na afloop patatjes komen brengen. Maar je kunt ook een wedstrijdje aardappelschillen houden. Zorg er in ieder geval voor dat jouw klasgenoten écht iets onthouden van jouw spreekbeurt.

Duh plaatjes gebruiken tijdens je spreekbeurt


Er staan veel toffe plaatjes en filmpjes in Duh boekjes die je heel goed kunt gebruiken om je spreekbeurt nog mooier te maken. (Er staan trouwens ook heel veel mooie plaatjes op onze Pinterest-pagina.)
Je kunt je iPad aansluiten op het digibord in je klas. Hebben jullie nog geen digibord? Vraag dan aan je juf of meester om de beamer en een scherm.

Je iPad kan ook aangesloten worden op de beamer. Wat heb je nodig? Een speciaal kabeltje met een VGA aansluiting.
Een wat? Geeft niks als je niet weet wat het is. Vraag je ouders of ze zo’n kabeltje voor je willen kopen. Kan gewoon op internet.

VGA kabeltje

Misschien heeft jouw klas wel Apple tv? Dan is het helemaal supermakkelijk. Je hebt dan helemaal geen snoertje nodig. Jouw juf of meester weet dan ook hoe je jouw iPad aangesloten krijgt.